یکی از داروهایی که امروزه برای درمان سوء مصرف مواد مخدر در کلینیک های ترک اعتیاد از سوی پزشکان تجویز می شود دارویی به نام نالتروکسان (Naltrexone) است که معمولاً به عنوان داروی مکمل، در درمان مواد افیونی نقش درمانی بسزایی دارد.

نالتروکسان یا نالترکسون در واقع عملکردی ضد مواد مخدر دارد. بدین صورت که، با تأثیری که بر سلول های عصبی اپیوییدی مغز می گذارد باعث خنثی سازی اثرات لذت بخش و نشاط آور ناشی از مصرف مواد افیونی و مواد مخدر بر مغز مصرف کننده می گردد. با این حال مصرف ناآگاهانه و یا سوء مصرف داروی نالتروکسان می تواند مشکلات جدی را برای مصرف کننده ایجاد کند.

داروی نالتروکسان برای درمان چه کسانی موثر است؟

  1. در درمان اعتیاد به الکل

داروی نالتروکسان با خنثی کردن حالتهای خوشی و لذت ناشی از مصرف الکل، بیمار را از مصرف الکل منصرف می کند.

  1. در درمان اعتیاد به انواع مواد مخدر و مواد افیونی

داروی نالتروکسان با مسدود کردن گیرنده های مغز تمام لذت های ناشی از مصرف مواد مخدر و یا افیونی را در بیمار از بین می برد.

داروی نالتروکسان در درمان بیمارانی که به مواد مخدر زیر اعتیاد دارند بسیار موثر است:

هروئین

مورفین

تریاک

متادون

کدئین

داروی نالتروکسان چه زمانی از سوی پزشک تجویز می شود؟

مصرف داروی نالتروکسان می بایست ۱۴ روز پس از عدم مصرف بیمار تجویز شود یعنی دقیقاً زمانی باید آغاز شود که فرد بیمار هیچ گونه وابستگی فیزیکی و جسمانی به مواد مخدر یا نوشیدنی های الکلی نداشته باشد. چرا که همزمانی مصرف داروی نالتروکسان با وابستگی جسمانی بیمار می تواند سبب بروز عوارض جانبی آزار دهنده و شدیدی شود. تهوع و استفراغ شدید یکی از این عوارض به شمار می آید.

بنابراین طبق نظریه پزشکان، شروع مصرف این دارو پس از دوره سم زدایی مواد مخدر صورت می گیرد.

نالتروکسان

پزشک معالج برای شروع درمان با داروی نالتروکسان معمولاً یک تست مرفین از بیمار می گیرد و سپس با توجه به نتیجه آزمایش دوز مصرفی داروی نالتروکسان را تجویز می کند.

یک عامل بسیار مهم در زمان درمان با داروی نالتروکسان این است که در زمان درمان با این دارو بیمار به هیچ وجه نباید از مواد مخدر یا الکل استفاده کند در غیر این صورت با عوارض زیر مواجه می شود:

– با مصرف مواد مخدر یا الکل هیچ گونه احساس نشئگی در فرد بروز نمی دهد.

– با مصرف مواد مخدر یا الکل سلامت جسمانی فرد دچار مشکل شده و نیاز به آن است که فرد را سریعاً به بیمارستان انتقال دهند.

– با مصرف مواد مخدر یا الکل امکان مرگ وجود دارد.

داروی نالتروکسان به چه صورت در بازار وجود دارد؟

این دارو به صورت قرص، آمپول و ایمپلنت در زیر پوست امروزه در بازارهای دارویی یافت می شود.

 مصرف نالتروکسان به صورت قرص یکی از پرکاربردترین نوع این دارو است اما چنانچه بیمار یک وعده مصرف دارو را از خاطر ببرد، این امر ممکن است سبب بروز عوارض جسمانی برای بیمار گردد.

آمپول نالتروکسان ماهی یکبار به صورت عضلانی به بیمار تزریق می گردد. اما محل تزریق تا چند روز پس از تزریق متورم، دردناک و سرخ می گردد. با این حال می توان آمپول نالتروکسان را جایگزین مناسبی بجای قرص روزانه دانست.

ایمپلنت نالتروکسان یکی دیگر از روش های مصرف این دارو است که چیپ کوچکی زیر پوست بیمار ایمپلنت در درمانی سرپایی می شود و این ماده ظرف دو ماه در بدن بیمار آزاد می شود.

مصرف داروی نالتروکسان چه عوارض جانبی را متحمل فرد مصرف کننده می کند؟

مصرف داروی ضد مخدر نالتروکسان، مانند هر داروی دیگری می تواند عوارض جانبی داشته باشد. چه بسا بهتر آن است قبل از شروع دوره مصرف از این عوارض با خبر بود تا پزشک معالج بهتر بتواند نسبت به کم کردن دوز مصرفی یا قطع مصرف آن اقدام نماید.

برخی از این عوارض خفیف بوده و طی چند روز برطرف گردد و برخی دیگر مشکلات جدی تری را برای بیمار بوجود آورده و سلامتی فرد را به خطر بیاندازد. در هر صورت برخی از مراکز ترک اعتیاد، مصرف نالتروکسان را نیز مضر دانسته و از هیچ دارویی برای ترک اعتیاد مواد افیونی و … استفاده نمی کنند.

نالترکسون

برخی از عوارض جانبی خفیف مصرف داروی نالتروکسان عبارتند از:

– معده درد شدید

– تهوع و استفراغ

– دردهای جسمانی (عضلانی یا مفصلی)

– سردرد های مکرر

– مشکلات خواب

– استرس و ناآرامی

عوارض جدی مصرف نالتروکسان که باید فوراً پزشک معالج را از آن مطلع ساخت عبارتند از:

– اختلالات بصری

– توهم یا پارانویا

– مشکلات تنفسی

– متورم شدن اندام های بدن (دست، پا یا صورت)

– زنگ دار شدن گوش

– اختلالات روحی و روانی

نظر بدهید