یکی از مهم ترین فاکتورها در ترک اعتیاد و درمان بیماران اعصاب و روان توجه به سلامت روان آن ها می باشد. بر اساس تحقیقات و مطالعات انجام شده در این زمینه ، یکی از جدیدترین روش ها در بهبود سلامت روان بیماران ، پس خوراند عصبی یا به عبارت دیگر نوروفیدبک می باشد که شكلي از بيوفيدبک است.
دستگاه نوروفیدبک هر يك از امواج مغز را اندازهگيري كرده و كم و زياد شدنش را در قالب بازي يا فيلم انعکاس می دهد. مغز با آگاهي از وضعيت مختلف امواج مغزي ، در واقع از وضعيت عملكرد خودش آگاه ميشود و وقتي سعي ميكند تا هر موج را به اندازه مطلوب برساند در واقع سعي در اصلاح عملكرد خودش كرده است. به مرور مغز اين كار را یادگرفته و خودتنظيمي را ميآموزد و بدون كمك دستگاه ، خودش را تنظيم می كند. چنانچه بخواهیم از این روش برای درمان و ترک اعتیاد استفاده کنیم پیش بینی می شود که در بلند مدت به عنوان یک مکانیزم خود تنظیمی مغز ، در ارتقاء سلامت روان عمل میکند.
ستاد مبارزه با مواد مخدر اعلام کرد که یک پژوهشگر حوزه اعتیاد تحقیقی روی ۱۰۰ نفر از بیماران وابسته به ماده شیشه مراجعهکننده به مراکز ترک اعتیاد با هدف بررسی اثربخشی کاربرد روش درمانی نوروفیدبک همراه با دارودرمانی ، در مقایسه با دارو درمانی تنها انجام داده است. یافتههای این تحقیق نشان می دهد که در مقایسه با درمانهای موجود برای ترک اعتیاد ، درمان با نوروفیدبک از بسیاری از روشهای دیگر موفقتر بوده است و علاوه بر این ، درمان با این روش وسوسه و ولع فرد را کاهش میدهد و در دراز مدت احتمال عود و بازگشت را پایین میآورد.
نوروفیدبک روشي ايمن و بدون درد است كه در طي آن تعدادی سنسور به نام الكترود به سر بیمار متصل ميگردد. در نوروفيدبک ، براساس پروتكلهاي مشخص ، بازخوردهاي مناسب در جهت رفع نابهنجاري امواج مغزي به بيمار ارائه ميشود. اطلاعات دريافتي توسط دو مانيتور جداگانه در اختيار بيمار و درمانگر قرار ميگيرند. در اين حالت هم بيمار و هم درمانگر قادر خواهند بود امواج مغزي را مشاهده كنند. در نتيجه فرايندهاي ناهشيار و غير ارادي ( فعاليت امواج مغزي ) ، براي بيمار كاملاً محسوس ميگردد ( از طريق مشاهده آنها در كامپيوتر ) و بيمار با كمک درمانگر و ارائه محرك هاي ديداري-شنيداري قادر خواهد بود امواج نابنهجار را دستكاري كرده و در طي جلسات درمان آنها را به حالت بهنجار تبديل كند. در رايجترين روش مورد استفاده براي نوروفيدبک ، بيمار در مانيتور خود يك بازي ويديوئي انجام ميدهد. البته بر خلاف بازيهاي رايج بيمار نبايد از دست خود استفاده كند بلكه اين كار را از طريق الگوي امواج مغزي خود انجام ميدهد. درمانگر در طول درمان امواج مغزي و تحليل هاي صورت گرفته از آنها را در مانيتور خود مشاهده ميكند و جريان بازي را به گونهاي هدايت ميكند تا الگوي مناسب و بهنجار امواج مغزي فعال گردد. ايده اصلي درمان اين است كه مغز با مشاهده نابهنجاري امواج خود ، ياد ميگيرد خود را اصلاح نمايد. اين امر در روند درمان و بر اساس اصول يادگيري صورت ميگيرد.
- درمان بیش فعالی ADHD
- توانبخشی بعد از اعتیاد
- درمان افسردگی
نظر بدهید
نظر بدهید