سوء مصرف ماری جوانا و اعتیاد به آن در دنیای امروز شیوع نسبتاً بالایی دارد و گاهی نخستین انتخاب برای کسانی است که وارد وادی مواد مخدر می شوند. بعضی از مردم و نوجوانان بر این باورند که ماری جوانا یک محصول گیاهی بی ضرر است در حالی که بیش از چهارصد نوع ماده شیمیایی زیان آور در آن وجود دارد .

مصرف ماری جوانا می تواند منجر به وابستگی آن شود . وابستگی ماری جوانا با نشانه هایی چون وسوسه شدید، زودرنجی، سردرگمی، بی خوابی، اضطراب در فرد خود را نشان می دهد.

پژوهش ها نیز نشان داده اند که در فر دی که ماری جوانا مصرف می کرده محرومیت از ماری جوانا منجر به پرخاشگری ،تجارب ناخوشایند و در نهایت گرایش مجدد به سمت مواد مخدر می شود. براساس تحقیقات (مؤسسه بین المللی سوء مصرف مواد) اثرات ماری جوانا بر مصرف کننده بستگی به میزان ماده مؤثره موجود در آن محصول دارد. ماده تأثیرگذار در ماری جوانا تتراهیدرو کانابینول است که در قسمت های مختلف گیاه شاهدانه با مقادیر مختلف وجود دارد .

برگ گیاه شاهدانه خشک شده به صورت سیگار یا جایگزین توتون در سیگار، مورد مصرف قرار می گیرد. حشیش و روغن آن از گیاه شاهدانه استخراج می شود و دارای درصد بیشتری ماده مؤثره اعتیاد آور می باشد.
نوشیدن ، خوردن ، کشیدن و استفاده موضعی این مواد نیز از رفتارهای غیربهداشتی و آسیب زا محسوب می شود . 

 

 

آثار نامطلوب مصرف ماری جوانا در کوتاه مدت:
– کاهش توانایی یادگیری وآسیب دیدن حافظه
– کاهش تمرکز
– پرخوابی و افزایش اشتها
– پرخونی ملتحمه چشم ها
– خشکی دهان
– سرفه و گلودرد
– افزایش احتمال حملات قلبی
– شکاک شدن و دچار توهم شدن
– ازبین رفتن مهارها که ممکن است منجر به رفتار جنسی محافظت نشده و یا رانندگی پرخطر شود .
– اشکال در صحبت کردن و ارتباط با دیگران
– اضطراب یا حملات فراگیراضطراب
– اختلال در تصمیم گیری

آثار نامطلوب مصرف ماری جوانا در دراز مدت:
– افزایش خطر ابتلا به سرطان
– تغییرات هورمونی در زنان و مردان و آثار سوء آن در باروری و افزایش خطر نازایی ( کاهش تعداد سلول ها ی جنسی مردان و اختلال قاعدگی در زنان)
– کاهش میل و لذت جنسی
– وابستگی روانی شدید و وسوسه برای مصرف مجدد
– گرایش و روی آوردن به سایرمواد مخدر
– افزایش احتمال ابتلا به جنون در بعضی افراد مستعد
– کاهش فعالیت ساختارایمنی بدن و افزایش احتمال بروز بیماریها
– مشکلات تنفسی و ریه مشابه با مصرف سیگار و تنباکو اما شدید تر
– کاهش انگیزه برای دنبال کردن یک زندگی فعال
– گریز از محیط کار و خانه
– بی تفاوتی نسبت به مسایل حال و آینده

 

آیا مصرف ماری جوانا اعتیاد آور است؟
زمانی که مصرف کننده ماری جوانا شروع به مصرف بی اراده آن می کند، گفته می شود که شخص به آن وابسته شده و از اعتیاد به ماری جوانا رنج می برد. بعضی از افرادی که ماری جوانا را زیاد مصرف می کنند نشانه هایی از وابستگی نشان داده اند چون زمانی که از آن محروم شوند دچار وسوسه برای مصرف دوباره آن می شوند و بی قراری، بی حوصلگی، بی خوابی ، لرزش ، برافروختگی صورت ، گوشه گیری و انزوا در آنها بوجود می آید.

مطالعات طولانی مدت در دانش آموزان دبیرستانی و الگوی رفتاری آن که شامل استفاده از مواد مخدر است نشان می دهد، تعداد زیادی از جوانان که از سایر مواد مخدر استفاده می کنند برای اولین بار ماری جوانا را امتحان کرده بودند و با وجود این ، شواهد نشان می دهد که مجموعه ای از عوامل جسمی ، روان شناختی و اجتماعی در گرایش به آن نقش دارد.

 

 

عوامل مؤثر در گرایش به مصرف مواد مخدر (ماری جوانا):
– فشار همسالان و تعارف دوستانه جهت مصرف این مواد
– گرایش فرد به گروه هایی با رفتارهای پرخطر و مصرف این مواد در جمع دوستان
– بافت اجتماعی محل زندگی
– پذیرش از دوستان و راهنمایی آنها در جهت دسترسی به این مواد و مکان های خرید و فروش و یا تولید آنها
– توصیف دوستان و همسالان از این مواد
– اعتماد به نفس ضعیف فرد
– توانایی کم فرد برای مقاومت در برابر پیشنهادهای دوستان
– سست بودن باورهای مذهبی و اخلاقی
– خطر پذیری شخص
– توانایی کم در حل مشکلات و اداره زندگی

 

ماری جوانا یا بنگ
یافته های اخیر پژوهشگران نشان داده است که مصرف طولانی مدت ماری جوانا منجر به تغییراتی در مغز مثل کاهش فعالیت و آسیب سلول ها ی عصبی در قسمت هایی از مغز که در پردازش اطلاعات ، حافظه و هیجان نقش دارند می شود که این تغییرات مشابه دگرگونی های ایجاد شده توسط سایر مواد مخدر است .

پس از مصرف یک احساس سرخوشی و آرام شدن موقت در شخص ایجاد می شود. اشتهای وی افزایش می یابد. رنگ ها را روشن تر می بیند .موسیقی را دلنشین تر می شنود و در جمع دوستان خود احساس بهتری دارد. اما باید توجه داشت که این آثار اغلب دوران کوتاهی دارند و مهمتر این که همراه با عوارض نامطلوبی هستند که به آن پرداخته شد .

 

توصیه هایی برای نوجوانان:
– رابطه مناسب و قوی با خانواده داشته باشند.
– جهت کسب موفقیت در کار ، تحصیل و حرفه آموزی تلاش نمایند.
– ارتباط قوی با نهادهای اجتماعی ، مذهبی، مؤسسات و سازمان های غیردولتی برقرار نمایند.
– پیامدها و آثار سوء مصرف اینگونه مواد را در نظر داشته باشند.
– مهارت های اجتماعی لازم و مهارت های زندگی را بیاموزن .
– در برابر پیشنهادهای آسیب زا و لذات زودگذر اعتماد به نفس کافی داشته باشند و مقاومت نمایند.
– در فعالیت هایی که اوقات فراغت را پر میکنند مثل رقابت های ورزشی، کوه نوردی و … شرکت نمایند.

نوجوانان با خصوصیات جسمی و روانشناختی خاص خود تأثیر پذیری زیادی از همسالان دارند، آگاهی و هوشیاری ایشان در کنار هدایت و ساماندهی مربیان و والدین می تواند تأثیر زیادی در پیشگیری از رفتارهای خطرآفرین داشته باشد ، بحث های گروهی و مشارکت نوجوانان در کنار سایر فعالیت های آموزشی ، تفریحی نیز مفید است.

 

وظایف والدین چیست؟
– والدین بایستی آگاهی خوبی در زمینه مواد مخدر و آثار و عوارض مصرف آنها عوامل مؤثر در گرایش به این مواد راه های پیشگیری از مصرف مواد مخدر و… داشته باشند .
– با نوجوانان به بحث و گفتگو بنشینند و آثار و عوارض مصرف اینگونه مواد را بررسی کنند .
– الگوی رفتار انحرافی نداشته باشند ( خودمصرف کننده نباشند).
– ازبرخوردهای تند و همراه با خشم نسبت به نوجوان دوری کنن .
– به طور غیر مستقیم ناظر و مراقب رفتارهای نوجوان خود باشند.

ماری جوانا بیشتر از قسمت های فوقانی برگ ها، گل و تخمک های شکفته شده بوته شاهدانه از جنس ماده که بریده و خنک شده، تهیه می شود. مواد توهم زا موجود در گیاه شاهدانه دلتا ۹ تتراهیدروکانابینول (THC) است که در رزین این گیاه متمرکز است.

غلظت این ماده در فراوده های مختلف این گیاه فرق می کند (این غلظت از ۰/۵ تا ۱۱ درصد در نوسان است).
در حقیقت ماری جوانا فراورده برگ ها و غنچه هاست و در رنگ های سبز متمایل به خاکستری و قهوه ای وجود دارد.

 


 

نحوه مصرف ماری جوانا:
ماری جوانا دارای بوی بسیار تندی است و عموما برای کشیدن در پیپ یا سیگارهای دست پیچ استفاده می شود.
چون ماری جوانا بسیار زبر است برای پیچیدن آن از چندین دور کاغذهای سفید یا قهوه ای رنگ استفاده می کنند که آن را ریفر می نامند.
این سیگار معمولا به کندی می سوزد و خیلی زود خاموش می شود، به همین دلیل معتادان با پک های سریع و مداوم مانع خاموش شدن آن شده و برای استفاده کامل از آن در اماکن سربسته مصرف می کنند.
برخی از افراد ماری جوانا را از طریق دهان مصرف می کنند. به این منظور آن را در شیرینی جات یا کیک های شکلاتی می پزند و میل می کنند.
 

علائم مصرف ماری جوانا
در صورت کشیدن ماری جوانا آثار روان گردان این دارو بعداز چند دقیقه آغاز می شود و پس از سی دقیقه به اوج خود می رسد.
اگر ماری جوانا از راه دهان مصرف شود بدلیل کند بودن جذب معدی – روده ای تا ۲-۳ ساعت آثار آن احساس نخواهد شد.
اثر ماری جوانا به صورت کشیدنی ۲ تا ۴ ساعت و در موارد خوردنی ۵ الی ۱۲ ساعت به طول می انجامد.

THC موجود در ماری جوانا در چربی بدن حل شده و در آن ذخیره می شود.  به همین دلیل THC حتی تا یک ماه پس از مصرف نیز در بدن باقی می ماند.
ماری جوانا در عین حال که موجب سرخوشی می شود، هوشیاری و خودآگاهی فرد را برهم زده و او را دچار تحریف ادراک، عدم هماهنگی و توازن، افزایش ضربان قلب و تنفس و گیجی می کند.
معمولا زمانی که ماری جوانا در معاشرت با دیگران مصرف می شود، افراد تمایل به پرحرفی و خنده های بیش از حد دارند و این آثار تا چندین ساعت پایدار می ماند. بعداز مصرف مقادیر بسیار زیاد THC، توهمات و احساسات پارانویا نیز در فرد ظاهر می شود.
 
عوارض مصرف ماری جوانا
معمولاً در مصرف کنندگان مزمن و طولانی مدت ماری جوانا، عوارض بسیاری پدید می آید که می توان به تحریف ادراک حسی، اختلال درک زمان و مکان، افزایش حساسیت به صدا، افزایش تلقین پذیری، احساس دارا شدن یک درک عمیق تر از معانی اشیاء، احساس قدرت بیش از حد، شوریدگی یا اغتشاش فکری اشاره کرد.
سرگردانی و توهمات از اثرات و خطرات عمده مصرف این ماده است. معمولا میزان اختلالات عصبی و شخصیتی در افرادی که مصرف ماری جوانا در آن ها بسیار بالاست، بیش از افرادی عادی است.
 

تحمل، وابستگی و ترک ماری جوانا
در مصرف کنندگان مزمن ماری جوانا نسبت به برخی از آثار ماری جوانا تحمل ایجاد می شود. این تحمل معمولا نسبت به آثار ماری جوانا بر ضربان قلب، آثار ذهنی و آثار مخرب آن بر عملکردهای شناختی و حرکتی، ایجاد می شود.
احتمال ایجاد وابستگی جسمی به ماری جوانا بسیار ضعیف است. حتی کشیدن یک سیگار ماری جوانا هر روز برای مدت بیست و هشت روز موجب نشانه های ترک دارو نمی شود.
با این حال پس از توقف ناگهانی مصرف مزمن THC، نشانه های ترک چون تحریک پذیری، بیقراری، کاهش وزن، بی خوابی، رعشه و افزایش حرارت بدن اتفاق می افتد.

 

نظر بدهید