تاریخچه شیشه(مت آمفتامین):
این ماده اولین بار در حدود ۱۰۰ سال قبل به صورت مصنوعی ساخته و مصرف آن در آن زمان قانونی بود و برای درمان برخی بیماری های عصبی و روانی از آن استفاده می شد. در کشورها ظهور این ماده سابقه زیادی ندارد و حدود اوایل دهه ۸۰ وارد شد.
این ماده سابقه زیادی ندارد و حدود اوایل دهه ۸۰ وارد شد.
نام های مت آمفتامین:
این ماده نام های بسیاری دارد. در ایران به دلیل شکل شیشه مانند آن و اینکه در فرآیند کریستالیزه شدن ماده پدید می آید و حالتی شبیه خرده های شکسته شده شیشه را پدید می آورد شیشه نامیده می شود و نام های دیگر آن عبارت است از کریستال، آیس، مت، اسپید، گلاس
همه گیرشناسی مصرف شیشه:
هر چند مصرف مت آمفتامین در تمامی گروه ها و طبقات اجتماعی دیده می شود ولی مردان جوان با درآمد کمتر از متوسط بیشترین مصرف کنندگان مت آمفتامین هستند. تاثیرات ویژه روان شناختی مت آمفتامین سبب پدیدار آمدن گرایش بالای مصرف این ماده در گروه های اجتماعی از قبیل جوانان، ورزشکاران، هنرمندان و دانشجویان شده است.
بسیاری از جوانان تصور می کنند که استفاده از مواد مخدر، تفریحی است و صرفاً برای یک یا چند باردر زندگی آنها رخ می دهد و از پیامد های وابستگی به آن آگاه نیستند. دسترسی راحتی به ماده، استفاده آسان و نداشتن اثرات ظاهری ویژه به دنبال مصرف، مدتها می تواند مصرف ماده را از دید خانواده ها پنهان نگاه دارد. استفاده از ماده ایی که نشاط آور بوده و سبب زدودن خلق پایین می شود و عملکرد مختل نوجوان مبتلا به افسردگی در حوزه های تکالیف فردی، بین فردی و اجتماعی را بهبود می بخشد، پاداش دهنده است و زمینه را برای مصارف بعدی مهیا می کند.
طریقه مصرف شیشه:
برخی شیشه را حل می کنند و آن را داخل بینی می چکانند، برخی آن را می خورند، اغلب آن را دود می کنند و دیده شده برخی آن را تزریق هم می کنند. معمولا قوی ترین اثر، با شکل تزریقی ماده به دست می آید، حالتی که به آن راش می گویند.
راش در روش تزریقی و تدفینی بلافاصله و در روش خوراکی بعد از نیم ساعت حاصل می شود. روش تزریقی پرخطرترین روش استفاده از ماده است و در وابستگی های سنگین و طولانی مدت دیده می شود.
معمولا "آیس" که شایع ترین نوع مصرف در ایران است با ۸۰ درصد خلوص، خالص ترین شکل مت آمفتامین است، مصرف ماده خالص که احتمال وابستگی را بیشتر کرده و افت روانی-اجتماعی بیشتری به همراه خواهد داشت. نوع خالص تر ماده، بالطبع با حوادث قلبی عروقی و مغزی بیشتری همراه خواهد بود و احتمال ابتلا به عفونت های منتقلی از راه خون، مسمومیت مرگ و میر، افسردگی و روان پریشی و تهاجم بالاتر خواهد رفت.
علائم رفتاری و بالینی مصرف شیشه:
با توجه به اینکه شیشه جزو مواد مخدر صنعتی است، یک گروه علائم و نشانه هایی هستند که به دنبال مصرف اخیر ماده پدید می آیند. این گروه علائم را به طور کل علائم مسمومیت می گویند و مرحله ایی است که ماده به تازگی مصرف شده وعلائم بالینی آن در فرد مصرف کننده بروز کرده است (توجه داشته باشید که در روان پزشکی علائم مسمومیت به حضور فعال ماده در بدن اطلاق می شود و با معنی بیش مصرف، متفاوت است) در ابتدای مصرف، این ماده سبب می شود قلب فرد دچار تپش شود و فشار خون وی نیز بالا رود.
فرد دچار بی خوابی، بی اشتهایی شده، همچنین انرژی و فعالیتش و اعتماد به نفسش نیز زیاد می شود. در این مرحله فرد سرخوش، بسیار پرحرف و پرادعاست و بی ملاحظه به نظر می رسد و می تواند ساعت ها بدون وقفه صحبت کند.
پارانویا و بدبینی یکی از برجسته ترین علائم مصرف مت آمفتامین است. به دلیل آگاهی افزایش یافته و گوش به زنگی بالا و حساسیت بالا به مسائل بین فردی، فرد مصرف کننده به جست و جوی معانی پرداخته و تغییر ذهنی جدیدی از آنها ساخته و خود را در شرایطی می بیند که مورد خطر تهاجم دیگران است. وی ممکن است تصور کند که دیگران به دنبال آن هستند و یا ماهواره یا وسایل جاسوسی دیگر سعی در کنترل و ربایش و نفوذ در فکر وی را دارند و می خواهند اختیار او را در دست بگیرند.
توهمات دیداری به شکل دیدن اشباح یا ارواح یا سایه ها یا توهمات شنیداری به شکل شنیدن صداهای موهن یا افکاری که در مورد وی بحث می کنند یا نظر می دهند به وفور دیده می شود.
عوارض مصرف شیشه:
عوارض جنسی مصرف شیشه
مردان و زنانی که مت آمفتامین مصرف می کنند قادر به کنترل خود در روابط جنسی، به دلیل اختلال تفکر ناشی از مصرف مت آمفتامین نیستند و رفتارهای پرخطر بیشتری را در زمانی که تحت تاثیرماده هستند اتخاذ می کنند و تعداد روابط جنسی آنها با شریک های متعدد جنسی بیشتر است.
عوارض روانی مصرف شیشه
در مغز قسمت هایی وجود دارد که مسئول کنترل وسوسه و ولع است. با مصرف مت آمفتامین مرکز کنترل ولع آسیب می بیند و فرد دائما میل به مصرف دارد و ذهن و فکرش در طول روز دائماً درگیر مصرف است.
کسی که مصرف کننده است دچار اعتماد به نفس کاذب می شود و احساس می کند ازهمه قوی تر و بهتر است.
شادی و هیجان اولیه کم کم جای خود را به افسردگی و گوشه گیری می دهد و فرد مصرف کننده کنترل خودش بر رفتارش از دست می دهد. کندی، خلق پایین، پراشتهایی، پرخوابی یا بی خوابی علائمی هستند که کلی بازگیری از آمفتامین دیده می شوند.توهم و هذیان دو عارضه مهم مصرف این ماده افیونی است. همه ی ما از طریق حواس پنجگانه با محیط اطرافمان ارتباط برقرار می کنیم. توهم یا همان احساس غیر واقعی یعنی چیزی برای دیدن وجود ندارد ولی او آن را می بیند یا صدایی وجود ندارد ولی او آن را می بیند یا صدایی وجود ندارد ولی او می شنود و برای او کاملاً هم واقعی به نظر می رسد. هذیان هم یک باور غلط وغیر منطقی است که فرد اعتقاد راسخ دارد که درست فکر می کند و به طور معمول آن هم در مورد موقعیت هایی هستند که وقوع آنها امکان پذیر است مثل اینکه کسی مرا تعقیب می کند و می خواهد به من آسیب برساند.
عوارض جسمانی مصرف شیشه
ریشه اصلی اغلب عوارض جسمی تغییرات در عروق خونی و فشار خون است. رگ های خونی بر اثر مصرف شیشه تنگ شده وقتی ممکن است بسته شوند، انسداد رگها سبب می شود خون کافی به آنها نرسد و اعضایی مثل کبد و کلیه آسیب جدی می بیند این دوعضو وظیفه دفع سموم بدن را دارند و مشکل در کار آنها مشکلات جدی را برای سلامتی ایجاد می کند.
مصرف حاد مت آمفتامین می تواند به درد قفسه سینه، افزایش ضربان قلب تنگی و کوتاهی نفس، اسپاسم منتشر رگ ها، ایسکمی وانفارکتوس میوکارد، تنگی کرونه ها و پارگی حاد آئورت و مرگ ناگهانی منجر می شود.
کم شدن خونرسانی به پوست سبب می شود یک نوع زمختی خاص در پوست ایجاد شود و چون اکسیژن رسانی کامل انجام نمی شود و به جای اکسیژن مواد سمی در پوست انباشته می شود بعد از مدتی پوست شل و آویزان شده و رطوبیت خود را از دست می دهد.هنگامی که فرد مصرف کننده بالاست اشتیاق به مصرف شیرینی و نوشیدنی های شیرین شدیداً افزایش می یابد. خاصیت اسیدی این مواد می تواند سبب آسیب دندان ها شود و در بحث فرآوری ماده از انواع اسیدهای صنعتی استفاده می شود که می تواند مینای دندان را حل کند و به لثه ها صدمه بزند. حرکت دادن دندان ها روی هم و اصطلاحاً دندان قروچه کردن، با مصرف ماده بیشتر می شود و این امر ساییدگی فیزیکی دندان ها را تسهیل می کند.
نظر بدهید