آیا شما از اینکه اشیا مرتب نیستند دچار پریشانی می شوید؟ آیا بعد از اینکه هر بار کسی به دستگیره های در اتاقتان دست می زند، آنها را تمیز می کنید؟ آیا برای اینکه پایتان روی خطوط پیاده رو نرود قدم هایتان را کوتاه و بلند می کنید یا اینکه پس از دست دادن یا لمس اجسام باید دست هایتان را چندین بار بشویید؟ احساس اجبار به انجام اینگونه کارها بصورت تکرارشونده ممکن است نشانه ی اختلال وسواس فکری-عملی در شما باشد!
طبق تعریف انجمن روانشناسی آمریکا، اختلال وسواس فکری-عملی(OCD) دارای دو ویژگی مهم، شامل وسواس فکری و عملی است.
وسواس فکری، افکار مزاحم و مکرری هستند که فرد آنها را غیرقابل کنترل و مختل کننده می یابد.
وسواس عملی، رفتاری تکراری یا تشریفاتی هستند که فرد را برای انجام کارهایی برای پیشگیری از رخداد برخی پیامدهای ناخوشایند بر می انگیزد.
اختلال وسواس عملکردهای روزانه و حتی رشد تحولی کودکان را مختل می کند.اختلال وسواس فکری-عملی چهارمین بیماری روانپزشکی پس از فوبیا، اختلالات مرتبط با مواد و اختلال افسردگی اساسی است.
میزان شیوع مادام العمر حدود ۳-۲ درصد و در میان بزرگسالان، احتمال ابتلای مرد و زن یکسان است; ولی در نوجوانان، پسرها بیشتر از دخترها دچار اختلال وسواس فکری-عملی می شوند.
میانگین شروع این بیماری در بیست سالگی و البته در مردها مقداری زودتر و در حدود ۱۹ سالگی است.
مطالعات نشان داده است که در نیمکره راست بیماران وسواس، توان مطلق امواج بتا بسیار پایین است و افزایش توان نسبی آلفا در بیشتر نواحی مغز با کاهش توان نسبی بتا و دلتا در ناحیه پیشانی چپ همراه است.تحقیقات نشان داده است که نیمکره راست مغز این بیماران مخصوصاً در توان نسبی بتا فعالیت پایینی دارد. لذا اگر بتوان این شاخص ها را در مغز افراد تغییر داد می توان به درمان آنها کمک کرد و این کار با نوروفیدبک امکان پذیر است.
نوروفیدبک امروزه مورد توجه روانشناسان قرار گرفته است و دلیل تمرکز ویژه آنان بر این حیطه این است که مغز، تنظیم کننده مرکزی هیجانات، افکار و رفتارهایی است که بسیاری از مشکلات روانشناختی را تبیین می کند.
نوروفیدبک یک سیستم آموزش جامع است که رشد و تغییر در سطح سلول مغزی را ارتقا می بخشد; و در درمان طیفی از اختلالات روانی مانند افسردگی، اضطراب، اختلال استرس پس از ضربه، اختلالات شخصیت، اعتیاد و وسواس مورد استفاده قرار گرفته است.
پژوهش هایی در زمینه درمان وسواس با استفاده از نوروفیدبک انجام شده است که نشانگر میزان کارایی بالای این روش در درمان اختلال وسواس است.
در این پژوهش ها درمان نوروفیدبک توانسته است بهبودی معناداری را در علائم وسواس فکری – عملی ایجاد کند و سبب افزایش فعالیت مغز بعد از هر بار درمان نوروفیدبک شود.
اختلال وسواس فکری-عملی تاثیر زیادی بر عملکرد شخص و ارتباط او با خانواده و دیگران و نیز بر کیفیت زندگی فرد می گذارد و به عنوان دهمین عامل ناتوانی جهانی توسط سازمان بهداشت مشخص شده است; و همچنین گزارش های گوناگونی مبنی بر اینکه ۲۰ تا ۴۰ درصد بیماران همچنان مبتلا مانده و روز به روز بر شدت علائم آنها افزوده می شود، وجود دارد.
با توجه به عوارض جانبی داروها و وقت گیر و پرهزینه بودن درمان رفتاری، نیاز به روشی هست که بدون عوارض جانبی بوده و نتایجی با اثر طولانی مدت ببار آورد. به نظر می رسد نوروفیدبک به عنوان یک وجه درمانی جدید و بدون عارضه و همچنین با اثر طولانی مدت برای درمان اختلال وسواس فکری-عملی باید مورد توجه قرار گیرد.
نتیجه گیری
در کل می توان ادعا کرد که نوروفیدبک راهبرد درمانی جدید، بدون عارضه و غیر تهاجمی برای درمان اختلال وسواس فکری – عملی محسوب می شود و از آنجا که اثربخشی نوروفیدبک بر اساس یک فرایند یادگیری و شرطی سازی عاملی است، طول دوره درمان معمولاً بلند مدت است. به ویژه که نوروفیدبک با مغز و شرطی سازی و ایجاد تغییر در یادگیری های مغزی سر و کار دارد که این خود طول دوره درمان را طولانی تر می سازد.
خدمات نوروفیدبک کلینیک روانپزشکی و ترک اعتیاد دی
کلینیک دی به سرپرستی دکتر شهرام حسام بختیاری متخصص روانپزشک خدمات نوروفیدبک را برای درمان انواع اختلالات روانی ارایه می کند. برای مشاوره درمان نوروفیدبک با مشاوران کلینیک تماس بگیرید.
نظر بدهید
نظر بدهید