یکی از انواع مواد روانگردان که امروزه از مواد نسبتاً پر مصرف می باشد ، آیس ، شیشه یا کریستال است. وجه تسمیه این ماده اینست که در بعضی حالات ، شکل ظاهری آن شبیه خرده شیشه است و یا تکههای کوچک یخ ، اما بیشتر به صورت دانه های ریز است . این ماده در اروپا و آمریکا بیشتر به نام آیس شناخته میشود. شابو که در آسیای جنوبشرقی و خاوردور رواج دارد نیز شباهتهایی با این ماده دارد.
تحقیقات نشان میدهد که مهمترین ترکیب این ماده آمفتامین است. سابقه تولید و مصرف آمفتامین به قبل از جنگ جهانی دوم میرسد و در زمان جنگ جهانی دوم به عنوان یک داروی مؤثر در رفع افسردگی سربازانی که مشغول جنگ بودند و یا نیروهایی که قرار بود چندین شبانهروز را به صورت پیوسته به نبرد مشغول باشند و فرصت استراحت نداشتند برای بالا بردن سطح انرژی آنان استفاده میشد.
با گذشت زمان و مشخص شدن عوارض خطرناک این ماده و اعتیاد به آن ، کاربرد این ماده به عنوان دارو به تدریج کنار گذاشته شد اما سوداگران و تولیدکنندگان موادمخدر ، استفاده از این ماده را در تهیه مواد اعتیادآور جدید در دستور کار خود قرار دادند. شاید اولین و مهمترین مادهای که از آمفتامین به دست آمد و در سطح وسیع مورد مصرف قرار گرفت اکستازی باشد. قرص اکستازی در کشور ما به ندرت مشاهده و مصرف میشد اما در سالهای اول دهه هشتاد ، مصرف آن افزایش یافت و انواع و اقسام این قرص در بازار قاچاق مشاهده می شد.
مصرف اکستازی در پارتیها ومیهمانیها به عنوان یک ماده انرژیزا مصرف میشود و مصرفکنندگان آن میتوانند ساعتها بدون استراحت بیدار بمانند و از انرژیهای نهفته یا ذخیره شده در جسم خود در حد بالایی بهرهبرداری نمایند که پس از مدتی شدیداً با کمبود انرژی مواجه میگردند که از ظاهر آنها کاملاً مشخص میشود. متأسفانه یکی از تبلیغات غلط در مورد این ماده این است که حتی رسانههای جمعی از آن به عنوان قرص شادی یا انرژی زا یاد میکنند درحالیکه این ماده از خود هیچگونه انرژی و شادی ندارد و انرژیهای ذخیره شده جسم را به یکباره آزاد میکند و انرژی که بایستی در طول چندین شبانهروز مصرف شود ، یکشبه استفاده میشود و بعد از تمام شدن اثر آن ، شخص مصرفکننده به شدت احساس رکود و خستگی میکند و این آغازی است برای مصرف دوباره و دوباره تا اعتیاد کامل . خوشبختانه در حال حاضر مصرف اکستازی تا حد قابل ملاحظه ای کاهش یافته است تا جایی که اکستازی به عنوان یک ماده بیس و پایه در مصرف کنندگان مواداعتیادآور مشاهده نمی شود ، اما متاسفانه مصرف شیشه تا حد زیادی افزایش یافته و مصرف آن در حال ازدیاد نیز می باشد.
اکستازی اغلب به صورت قرص و خوراکی و به ندرت به وسیله روش جذبی از طریق پوست استفاده میشود اما شیشه به صورت تدخین یا کشیدنی. برای مصرف شیشه ابزار مخصوص وجود دارد که به آن پایپ Pipe گفته میشود و شبیه یک چپق شیشه ای است. نشئگی حاصل از مصرف این ماده تقریباً شبیه هیچ مادمخدر دیگری نیست. عوارض مصرف این ماده ، بسیار خطرناک و سنگین است. مصرفکنندگان این ماده در دفعات اولیه مصرف ، گاه تا ۷۲ ساعت نمیخوابند.
در این مدت ، سطح انرژی بسیار بالا ، توهم شدید و خیره شدن به یک نقطه خاص برای چندین ساعت و همینطور رفتارهای بیپروا ، از حالات نشئگی این ماده محسوب میشود. پس از بین رفتن اثر این ماده ، شخص مصرفکننده طوری احساس خستگی و کوفتگی میکند که ممکن است حدود ۴۸ ساعت یا ۲ شبانهروز به صورت پیوسته خواب باشد و پس از بیداری سر دردهای شدید ، بیقراری ، لرزش و حرکات غیرعادی اعضاء بدن مثل دست و سر از حالات آن است.
مصرفکنندگان شیشه برای از بین بردن این حالت معمولاً دوباره مصرف میکنند و مانند سایر مواداعتیادآور فرایند اعتیاد آغاز میشود و پس از مدتی مصرفکننده شیشه تبدیل به یک معتاد تمامعیار میشود که البته با مصرفکنندگان سایر موادمخدر مثل تریاک و حتی هرویین بسیار تفاوت دارد. عوارض مصرف شیشه را در طول چندماه ، حتی مصرف هرویین در طول چندین سال به وجود نمیآورد.
عوارض مصرف شیشه به قدری وحشتناک است که حقیقتاً هرویین و یا قوی ترین مخدرهای سنتی در مقابل آن بسیار ضعیف هستند .مصرفکننده شیشه در حالت خماری ، دست به حرکات جنونآمیزی میزند که شاید از دیوانگان زنجیری هم سر نزدند. از مهمترین عوارض طولانی مدت مصرف شیشه که معمولاً بعد از گذشت کمتر از ۶ ماه مصرف خود را نشان میدهد اختلال شدید در عملکرد دریچه پروستات است که معمولاً ادرار و اسپرم با هم دفع میشوند. آسیبهای شدید کبدی و جوشهای صورت ، ایجاد عفونت در دستگاه گوارش ، خصوصاً روده ها ، کوچک شدن بیضهها به همراه درد شدید و تضعیف قوای جنسی از دیگر عوارض این مادهمخدر خطرناک است.
توهمات شیشه به گونه ای است که بیان آن ها کار ساده ای نیست ، باورکردنی نیست . شیشه ای ها پس از گذشت مدتی از مصرف شیشه شدیداً بدبین می شوند ، همه مردم را دشمن خود می دانند ، فکر می کنند سیستم های امنیتی از کا ، گ ، ب گرفته تا سی آی ، ای همه دنبال آن ها هستند ، تصور می کند در همه جا مشغول پاییدن او هستند ، حتی در خانه اش ابزار مراقبت کار گذاشته اند ، به نزدیک نرین افراد خانواده خود شدیداً بدبین می شود ، بدبینی که قابل گفتن نیست ، اگر متاهل باشد به همسر خود بدبین می شود حتی فکر می کند که فرزندانش متعلق به او نیستند ، وقتی با او صحبت می کنند هرگز حاضر نیست حرف و صحبت دیگران را بپذیرد و تایید کند ، فکر می کند همه اشتباه می کنند ، همه دنیا اشتباه می کنند و فقط اوست که درست فکر می کند ، یکی از تفکرات جالب شیشه ای ها این است که فکر می کنند از زمانی که مصرف کننده شیشه شده اند بسیار پیشرفت کرده اند و تبدیل به انسان های دانایی شده اند و چیزهایی را می فهمند که دیگران نمی فهمند. اینان هرگز خود را معتاد نمی دانند، مصرف کنندگان تریاک را بسیار بی کلاس می دانند و اگر مثلاً به آن ها گفته شود که به جای شیشه تریاک مصرف کنند که این عوارض را ندارد ، عصبانی می شوند و می گویند : تریاک ! من تریاک مصرف کنم ! متأسفانه در صحبتهای عامیانه گفته میشود که شیشه چون مرفین ندارد پس اعتیاد هم ندارد. چقدر این نگرش اشتباه ؛ غلط و گمراه کننده است . این نگرش که فقط مواد مرفین دار و یا مواد بر گرفته از خانواده تریاک اعتیاد آور هستند و بقیه مواد که صناعی هستند و مرفین ندارند ،اعتیاد آور نیستند ، دنیا را گمراه کرده است .
از دیدگاه علمی ، هر ماده ای که مصرف آن انسان را از تعادل طبیعی خارج کند مستقیماً روی سیستم تولیدکننده مواد شبهافیونی و ضددرد و نوروترانسمیترها در سیستم عصبی اثر میگذارد و باعث تخریب آن ها میشود. طیف ترکیبات مواد شبه افیونی که در جسم انسان تولید میشود به قدری گسترده و ناشناخته است که به غلط تصور میشود فقط مرفین یا مشتقات آن روی آن اثر میگذارد هرچند همین موضوع را هم بسیاری نمیدانند اما تحقیقات کاربردی با قدرت و اطمینان این موضوع را ثابت کرده است که کلیه موادی که انسان را از حالت تعادل طبیعی خارج میکند ، شامل هرویین ، تریاک ، شیره ، الکل ، حشیش ، کراک ، شیشه ، اکستازی ، قرصهای خواب ، آرامبخش و ضدافسردگی ، دیفنوکسیلات ، ترامادول ، بروفن و حتی استامینوفن ، که بدون تجویز پزشک مصرف گردد نیز مستقیماً روی این سیستم اثر میگذارند و باعث تخریب آن میشوند.
یکی از انواع مواد شبه افیونی یا واسطه های شیمیایی سیستم عصبی که شدیداً بر اثر مصرف شیشه آسیب می بیند و تولید آن دچار اختلال می شود ، سروتونین است که مستقیماً در خلق و خوی ما اثر گذار است . از دیدگاه علمی شیشه یک ماده بسیار قوی و خطرناک است و اعتیاد آن در مقایسه با مواد مخدر شناخته شده نظیر تریاک و هروئین بسیار سنگینتر و خطرناکتر است. و به اعتقاد ما هر نوع اعتیادی قابل درمان است. هماکنون مصرفکنندگان شیشه بسیاری در این مرکز به درمان قطعی رسیدهاند .
نظر بدهید
نظر بدهید