ترک اعتیاد اصطلاحی عامیانه است که به روند درمان و بهبود اعتیاد به مواد مخدر و روان گردان از جمله تریاک ، کوکائین ، حشیش ، … و برخی داروها و نیز الکل اطلاق می گردد. در واقع ترک اعتیاد عنوانی نادرست و غیرعلمی است که در بین افراد جامعه و به شکل عمومی رواج پیدا کرده است. از منظر پزشکی ، اعتیاد یک بیماری محسوب می شود و هیچ بیماریی قابل ترک نیست همان طور که هیچکس نمی تواند بیماری قلبی ، دیابت ، بیماری کلیوی و … را ترک کند بلکه فقط می تواند آن را درمان کند و حتا ممکن است بعدها به دلایل مختلف دوباره به آن بیماری دچار گردد.
از نظر علمی ترک ماده اعتیادآور از بدن و جسم و یا جایگزین کردن ماده اعتیادآور با سایر مواد دیگر ، به معنای درمان اعتیاد نیست
اصطلاح ترک اعتیاد را تنها می توان به رها کردن ، دفع کردن و یا پاک سازی بدن از ماده اعتیادآور و در اصطلاح پزشکی به سمزدایی اطلاق کرد و از نظر علمی ترک ماده اعتیادآور به معنای درمان اعتیاد نیست ، چرا که روند اصلی درمان اعتیاد بعد از ترک ماده اعتیادآور از بدن ، با نظارت مستمر روانپزشک و مشاوره روانشناس آغاز می گردد.
بنابر تعریف اداره مواد مخدر و بهداشت روانی آمریکا در سال ۲۰۱۰ میلادی که بر اساس تجربیات کسانی که خود را از چنگال اعتیاد رها کرده اند بنا شده است تعریف ترک اعتیاد ( بهبودی از اعتیاد یا درمان اعتیاد ) به شرح زیر است :
بهبودی یک فرایند تغییر است که از طریق آن افراد برای به دست آوردن سلامت و رفاه و آسایش خود و به دست گرفتن اختیار زندگی تلاش کرده و سعی می کنند تا همه امکانات و قابلیت های بالقوه خود را مجدداً به دست آورند
کلینیک ترک اعتیاد دی بر اساس این تعاریف تلاش کرده است از امکانات و تجربیات خود به همراه تخصص روانپزشکان و روانشناسان مجرب در روند درمان سریع و تدریجی بیماران گرفتار شده به دام اعتیاد استفاده کند و در طی این سال ها موفق به درمان بیش از ۱۰۰۰۰ بیمار و یافتن راه حل های جدید و به روز در جهت بهبودی سریع بیماران شده است.
خدمات درمانی کلینیک دی در زمینه ترک اعتیاد به شرح ذیل می باشد :
درمانهای دارویی :
– درمان های کوتاه مدت و سم زدایی ترک اعتیاد
– درمان های بلند مدت یا درمان نگهدارنده ترک اعتیاد
روند پذیرش و درمان بیماران کلینیک دی در قسمت مراحل پذیرش و درمان بیماران به صورت مختصر شرح داده شده است.
سم زدايي سريع :
در مرکز ترک اعتیاد دی براي بيماران مبتلا به سوء مصرف مواد مخدر ، مانند : كراک ، ترياک ، شيره ، هروئين ، متادون ، ترامادول و … از درمان خاصي به نام سم زدايي فوق سريع ( UROD ) و تدريجي استفاده مي شود كه تفاوت اصلي و بارز اين نوع درمان با ديگر درمانهاي رايج در اين حوزه ، عدم استفاده از داروهايي است كه ماده ي اصلي آنها مخدر است و وابستگي بسيار شديدي را ايجاد مي كند ( مانند متادون ) ، بطوريكه بيمار جهت ترک اين داروها نيز در آينده اي نه چندان دور با مشكلات بسيار زيادي روبرو خواهد شد. در اين روش درمانی نه تنها از داروهاي مخدري استفاده نمي شود بلكه پس از سم زدايي و پاكيِ كامل بيمار ، نالتركسون براي بيمار تجويز مي شود كه يك داروي ضد مخدر است ، اين داروي ضد مخدر با اشغال گيرنده هاي مخدري مغز ، از جذب و اثربخشيِ مواد افيوني جلوگيري مي كند و همچنين ناتواني ايجاد شده در توليد اندورفين را به گيرنده هاي مغزي باز مي گرداند. در طول دوره درمان با مصرف مداوم نالتركسون به صورت روزانه ، امكان لغزش و يا سوء مصرف مواد افيوني در بيمار وجود نخواهد داشت و اگر بيمار به هر دليلي از مواد مخدر استفاده كند ، علائم ترک بسيار شديدي را تجربه مي كند و بدن بيمار بصورت كاملاً بارزي مواد را پس ميزند. در نتيجه احتمال ماندگاري بيمار در روند درمان بيشتر مي شود و احتمال عود كاهش چشمگيري مي يابد.
بيماران پس از اتمام دوره ي اوليه ي درمان و پاكی كامل و همچنين شروع مصرف نالتركسون ، بايد با استفاده هم زمان داروها و روان درماني هاي فردي و گروهي به پايداري درمان ، كمک شاياني انجام دهند. در صورت پيگيري مداوم درمان پس از سم زدايي ، احتمال ماندگاري بيمار در درمان افزايش چشمگيري مي يابد. تمامی مراحل درمان و مصرف احتمالی دارو می بایست در مرکز ترک اعتیاد و تحت نظر متخصص روانپزشکی انجام شود. مصرف خودسرانه داروی ترک اعتیاد می تواند عوارض زیادی به همراه داشته و نه تنها به ترک اعتیاد کمک نکند، بلکه بیمار را به مصرف داروی ترک اعتیاد وابسته کند.
درمان های بلند مدت :
در این روش فرد بیمار به مدت طولانی تحت درمان دارویی قرار می گیرد ، در چند روز اول بدن فرد سم زدایی می شود و به مرور باعث کاهش وسوسه شده و کم کم از بین میرود و فرد با مصرف دارو به زندگی طبیعی خود بر می گردد ، در این روش درمان بلند مدت تنظیم دوز مناسب دارو توسط پزشک انجام می گیرد و کسانی که ندانسته و بدون نظارت پزشک این دارو ها را استفاده می کنند درمان موفقی ندارند.
– درمان اعتیاد بدون هیچ گونه داروهای مکمل و جایگزین
– درمان های سم زدایی سریع و تدریجی
– درمان و ترک اعتیاد به مواد محرک ، روان گردان و غیره
– درمان پیشگیری از عود و توانبخشی اعتیاد
– ریشه یابی و زمینه یابی دلایل بروز اعتیاد برای هر بیمار به صورت انفرادی
– درمان سرپایی و بستری بیماران سوء مصرف مواد
– درمان کوتاه مدت و بلند مدت بیماران سوء مصرف مواد
– درمان کامل وابستگی به مواد مخدر و محرک بدون استفاده از مواد مخدر جایگزین
– کنترل و درمان علائم قطع مصرف مواد اعتیاد آور
– کنترل و درمان علائم روانی و جسمانی ثانویه به مصرف مواد
– ارائه خدمات روانشناسی و روانپزشکی به صورت همه روزه به بیماران اعتیاد
– حمایت و پیگیری بیماران بعد از دوره بستری با هدف پیشگیری از عود و توانبخشی
– برگزاری انواع جلسات روان درمانی انفرادی و گروهی از جمله ماتریکس و دوازده قدم