متادون یک داروی مخدر است که به خوبی از طریق دستگاه گوارش جذب شده و ظرف مدت ۲ الی ۶ ساعت اثرات اولیه آن ظاهر می شود. نیمه عمر متادون در مصرف طولانی مدت به ۲۴ الی ۴۸ ساعت می رسد و به همین دلیل دفع آن از بدن روند طولانی داشته و سم زدایی آن بیش از دو هفته طول می کشد.

با توجه به خاصیت شد درد و ضدسرفه، متادون اکثراً برای مهار و ترک اعتیاد به هروئین، مورفین و تریاک استفاده می شود ولی در اغلب موارد به دلیل تجویز خودسرانه و عدم استفاده صحیح و تحت نظارت پزشک متخصص باعث اعتیاد به این دارو می شود.

متادون بیشتر از مورفین و هروئین اعتیادآور است.

مدت زمان تاثیر هروئین در بدن حدود ۲ تا ۳ ساعت است و فرد معتاد باید در طول روز چندین بار از این ماده استفاده کند ولی طول عمر متادون با توجه به سیستم جسمانی فرد حدود ۲۴ تا ۷۲ ساعت است و همین عامل موجب شده که برخی افراد بجای مصرف هروئین و مورفین به استفاده از این ماده مخدر روی بیاورند.
متادون اکثراً بصورت محلول خوراکی مصرف می شود ولی این دارو بصورت قرص نیز موجود است که فرد می تواند آنرا با آب مخلوط کرده و استفاده کند.

ترک متادون

دلایل مصرف متادون

همانطور که قبلاً اشاره شد یکی از دلایل مصرف متادون طول عمر بالای آن در بدن است. مصرف متادون اختلالی در تفکر وارد نمی کند و افراد مصرف کننده می توانند کار کنند و به فعالیت روزانه خود ادامه دهند. همچنین متادون بعنوان نگهدارنده برای مهار اعتیاد به هروئین، مورفین و سایر مواد مخدر استفاده می شود.

 

موارد تجویز متادون

اکثراً متادون برای افراد معتاد به مواد مخدر مانند تریاک و هروئین تجویز می شود. در برخی موارد متادون برای افرادی تجویز می شود که مواد افیونی را بصورت تزریقی مصرف می کنند و آلوده به بیماری ایدز و هپاتیت هستند، تجویز متادون باعث می شود که خطر انتقال ویروس و عفونت در این افراد کاهش یابد. در بعضی موارد متادون بعنوان جایگزین و کاهش آسیب برای معتادانی تجویز می شود که قادر به ترک نیستند.

 

عوارض و تاثیرات متادون

متادون نیز همانند سایر مواد افیونی ایجاد وابستگی و اعتیاد می کند.
مصرف طولانی مدت متادون باعث توهم و برخی اختلالات مانند اختلال خواب، پوسیدگی دندان ها، خواب آلودگی، سرگیجه، اختلالات جنسی، تعریق، احساس سبکی در سر، یبوست، تهوع، استفراغ و … می شود.

 

ترک متادون

ترک متادون می بایست تدریجی و بصورت تخصصی و تحت نظارت پزشک متخصص انجام بگیرد زیرا قطع ناگهانی متادون می تواند عوارض خطرناکی به دنبال داشته باشد و صدمات جسمی و روحی جبران ناپذیری به فرد معتاد وارد نماید.

کلینیک روانپزشکی و ترک اعتیاد دی با سالها تجربه موفق فعالیت در زمینه ی درمان اعتیاد و بیماران روانپزشکی آماده ارایه خدمات ترک متادون می باشد.

کلینیک دی به سرپرستی دکتر شهرام حسام بختیاری برای نخستین بار در ایران، سم زدایی فوق سریع را برای کمک به بیماران مبتلا به بیماری اعتیاد بکار برد و تا کنون توانسته است با کمک تیم ویژه و تخصصی خود شامل روانپزشک، پرستار، متخصص بیهوشی، پزشک عمومی، روانشناس، مشاور و … خدمات متنوعی به بیماران ارائه نماید.

معمولاً نشانه های ترک متادون ۴-۳ روز پس از قطع مصرف آن شروع شده و در روز ششم به اوج خود رسیده و پس از ۲ الی ۳ هفته برطرف می شود.
با توجه به بروز مشکلات روانی در طول مدت ترک متادون نظیر بیقراری، افسردگی، اضطراب و در برخی موارد خودکشی، ترجیحاً ترک متادون باید با بستری در مرکز مجهز و تحت نظارت متخصص روانپزشکی انجام شود.

مدت زمان ترک متادون بستگی به شرایط فیزیکی فرد مصرف کننده، مدت زمان مصرف و دوز مصرف آن دارد. اکثر کسانی که با روش های غیر اصولی اقدام به ترک متادون نموده اند پس از مدتی دوباره به مصرف متادون روی آورده اند. به همین دلیل ترک اصولی و قطعی متادون می بایست تحت نظر پزشک متخصص و بصورت مداوم صورت پذیرد.

 

برخی باورهای غلط در مورد متادون وجود دارد و برخی افراد معتقدند که متادون اعتیاد آور نیست و تست اعتیاد را مثبت نمی کند. در صورتیکه این ماده به شدت اعتیادآور است و با توجه به طول مدت اثر طولانی، به سختی از بدن خارج می شود و معمولاً ترک متادون سخت و زمانبر است.

در مورد تست اعتیاد نیز لازم به ذکر است که متادون نیز مانند سایر مواد اعتیادآور تست های مخصوص به خود را دارد و در کلیه ی مصرف کنندگان مثبت می شود. (تنها تست مرفین که مربوط به تریاک و هروئین است منفی می شود)

نظر بدهید