افسردگی در فرهنگ دهخدا به معنای بی رغبتی، انجماد و بستگی، جمود بکار رفته است.

افسردگی یکی از رایج ترین مشکلات روانی است که اخیراً به طرز فزاینده ای در افراد رو به رشد است. تقریباً می توان گفت که تمامی انسان ها حتی بصورت خفیفی احساس افسردگی کرده و حالاتی چون؛ احساس دمغی، بی حوصلگی، غمگینی، نامیدی، دلسردی، نارضایتی را تجربه می کنند که روانپزشکان این حالت را افسردگی بهنجار می گویند.

افسردگی یک بیماری جسمی-روانی است که می تواند در روان افراد نشانه های مختلفی بروز دهد اما این میزان و ابعاد در فردی با فرد دیگر متفاوت است. افسردگی اختلالی است که بر تفکر، خلق و خوی، احساسات، رفتار و سلامت جسمی فرد تاثیر می گذارد.

نشانه های افسردگی

  • خلق و خوی افسرده
  • بی علاقگی یا لذت نبردن از فعالیت های فیزیکی شاد
  • احساس خودکم بینی یا احساس بی ارزش بودن
  • تفکر به خودکشی یا اقدام به آن
  • مشکلات خواب، بی خوابی یا پرخوابی
  • آشفتگی روانی- حرکتی
  • بی اشتها یی و کاهش وزن یا بالعکس
  • مشکلات تمرکز
  • خستگی مکرر و کمبود انرژی

 

درمان افسردگی

 

انواع افسردگی

افسردگی می تواند خفیف یا شدید باشد. همچنین افسردگی می تواند مدت های مدید در فرد بیمار نهان باشد و گاها در برخی شرایط خاص مانند تغییر فصل، تولد فرزند و … علائم افسردگی را تحریک کند. در زیر اشاره ایی می کنیم به انواع و علائم اختلالات در بیمار:

 

اختلال افسردگی شدید:

چنانچه فرد بیمار حداقل ۵ مورد از نشانه ها را بمدت دو هفته یا بیشتر داشته باشد می توان آن را بعنوان افسردگی شدید تلقی کرد. از جمله ی این نشانه ها؛ احساس غم، تهی بودن، احساس بی ارزش بودن یا کم ارزش بودن، نامید بودن، حس گناه، از دست دادن انرژِی و موارد دیگری که در بالا به آن اشاره شد.

 

افسردگی مقاوم به درمان:

افرادی که دچار اختلال افسردگی شدید هستند به درمان پاسخ نمی دهند. این افراد حتی بعد از مصرف برخی از داروهای ضد افسردگی نیز ممکن است دوباره به شرایط قبل باز گردند. عواملی چون شرایط ژنتیکی یا محیطی نیز می تواند در این امر دخیل باشد.

 

افسردگی زیر نشانگانی:

بیماری که تمام نشانه های افسردگی را دارد اما همه ی موارد مرتبط به تشخیص افسردگی شدید را نداشته باشد ممکن است در این گروه قرار گیرد. یعنی این فرد ممکن است سه یا چهار نشانه را تواماً داشته باشد اما نشانه ی پنجم را نداشته باشد.

 

اختلال ناخوشی پیشاقاعدگی:

این گزینه شکل حادتری از سندرم پیش از قاعدگی بود که می تواند سبب تحریک افسردگی، ناراحتی، خشم، اضطراب و حتی نشانه های شدیدتری یک هفته قبل از اغاز دوره قاعدگی شود. مصرف داروهای ضد افسردگی به خصوص مهارکننده های بازجذب سروتونین در دو هفته قبل از آغاز قاعدگی یا در طول ماه می تواند موثر باشد.

 

افسردگی دو قطبی:

از نشانه های افسردگی دو قطبی که بعنوان اختلال دو قطبی نیز شناخته شده است می توان به تغییر در خلق و خوبی، انرژی، نامید بودن و شاد بود اشاره داشت. برای تشخیص این بیماری فرد می بایست یک نوع از شیدایی را داشته باشد. این نوع از افسردگی معمولا در بزرگسالان جوان دیده می شود.

تفاوت های جنسیتی در این نوع اختلال دخیل هستند بنابراین مردان رفتارهای شیدایی بیشتری دارند و زنان بیشتر به سمت نشانه های افسردگی کشش پیدا می کنند. طبق مطالعاتی که دکتر سیت و همکارانش انجام داده اند؛ نور درمانی می تواند یک درمان احتمالی برای این افسردگی باشد.

 

اختلال کژتنظیمی خلقی ایذایی:

این نوع از اختلال در کودکان بیشتر دیده شده و نشانه هایی چون فریاد زدن و خشم دارد. اخیرا این اختلال به کمک داروها، روان درمانی و آموزش والدین درمان شده است.

 

اختلال خلق و خوی ناشی از مواد:

استفاده یا سوء مصرف داروهای آرام بخش نیز در خلق و خوبی افراد تغییر ایجاد میکند. بعد از مصرف مواد یا ترک آن نشانه هایی مانند افسردگی، اضطراب، از دست دادن تمایل برای انجام فعالیت های روزمره در فرد ایجاد می گردد که این افسردگی منجر به کشش به مصرف الکل، مواد مخدر، بنزودیازچین است.

 

افسردگی سایکوتیک:

از نشانه های این بیماری توهم و هذیان است که معمولا پزشک معالج با داروهای ضد افسردگی و ضد روان پریشی بیمار را تحت درمان قرار می دهد.

 

افسردگی به خاطر بیماری:

افرادی که دچار بیماری های مزمن و حادی مانند بیماری قلبی، سرطان، ایذر هستند معمولا دچار افسردگی می شوند. طبق شواهد نشان داده شده که التهاب مرتبط به بیماری می تواند نقش موثری در ایجاد افسردگی داشته باشد. استفاده از داروهای ضد افسردگی می تواند برای بهبود شرایط این بیماران موثر باشد.

نظر بدهید