متاسفانه آمار اعتیاد در زنان در سالهای گذشته به شدت افزایش یافته است. اکثر پزشکان، متخصصین و حتی اعضای مجلس بارها در مورد این افزایش هشدار داده اند. طبق آمار ارایه شده توسط سازمان مبارزه با مواد مخدر حدود ۶۵% زنان معتاد متاهل، ۴۵% زیر ۲۵ سال و حدود ۷۰% دارای مدرک دیپلم و پایینتر بوده اند.

این روزها شاهد دختران و زنان کم سن و سالی هستیم که در خیابان ها سیگار می کشند. اگر سری به کافه ها بزنید شاهد سیگار کشیدن تعداد زیادی از دختران خواهید بود. مصرف سیگار و گل در مهمانی ها در زنان نیز به شدت افزایش یافته است.

اعتیاد در زنان نسبت به مواد مخدر مختلفی وجود دارد. بیشتر این مواد عبارتند از تریاک، شیشه، ماری جوانا و هروئین. البته کشیدن سیگار هم رشد غیرقابل انکاری در زنان داشته است. کشیدن سیگار دروازه ای است برای ورود به منجلاب اعتیاد. زنان و دختران برای کشیدن سیگار در جامعه امروز ما دلایل مختلفی دارند; برخی از زنان کشیدن سیگار را یک نوع ژست باکلاسی و هنری بودن می دانند، برخی دیگر آنرا نشانه ی مشکلات زیاد زندگی و کسی که قربانی مشکلات است و دارد با آن می جنگد را می گیرند.

متاسفانه درصد بالایی از افرادی که امروزه به یک ماده مخدر قوی اعتیاد دارند، از سیگار شروع کرده اند و کم کم به دلایل مختلف به سایر مواد مخدر معتاد وابسته شده اند. البته منظور این نیست که همه ی افرادی که سیگار می کشند روزی به مواد مخدر سنتی و صنعتی اعتیاد پیدا خواهند کرد ولی وقتی یک فرد سیگاری به مشکل شدیدی بر می خورد یا درگیری ذهنی بالایی دارد و وقتی می بیند کشیدن سیگار او را آرام نمی کند به سراغ گل یا شیشه می رود و ممکن است وابسته شود.

سیگار در زنان

علاوه بر افزایش تعداد زنان معتاد در جامعه سن اعتیاد نیز در زنان کاهش یافته است. مصرف گل و ماری جوانا در بین دختران کم سن و سال به نوعی ژست تبدیل شده است. با توجه به خاصیت نشاط آور این نوع مواد، گرایش افراد جوان به آنها زیاد شده است و یک باور غلط در بین آنها وجود دارد که مصرف گل اعتیادآور نیست و ضرری ندارد. نه تنها مصرف این مواد از نظر روانی بسیار اعتیادآور است بلکه در برخی موارد ترک آن و عدم استفاده مجدد نسبت به سایر مواد مخدر سخت تر است.

به دلیل تفاوت های جسمانی و روحی زنان از آسیب پذیری بیشتری نسبت به مردان برخوردارند. سرعت وابستگی به مواد مخدر و اثرات مخرب آن بر بدن زنان نسبت به مردان بسیار بیشتر است. این مسئله دلایل علمی زیادی دارد و به فیزیولوژی بدن زنان مربوط می شود زیرا بدن آنان مقاومت کمتری نسبت به بدن مردان در برابر اعتیاد دارد.

طبق آمار غیر رسمی حدود ۱۳ تا ۱۵ درصد از جمعیت معتادان کشور را زنان تشکیل می دهند که این آمار روز به روز رو به افزایش است. اعتیاد در زنان مشکلات اجتماعی زیادی به همراه دارد زیرا زنان نقش های مهمی مانند همسر و مادر در زندگی دارند و اعتیاد می تواند ضربه بسیار شدیدی به بنیان خانواده و کل جامعه بزند.

متاسفانه آمار بالایی از زنان هستند که بصورت پنهانی اقدام به مصرف مواد مخدر می کنند زیرا در جامعه ما نگاه منفی نسبت به اعتیاد زنان وجود دارد و همین عامل باعث می شود که شانس ترک و مراجعه به کلینیک ترک اعتیاد در زنان کمتر باشد و درمان اعتیاد به یک روند سخت و پیچیده تبدیل شود.

برخی از زنان قربانی مصرف مواد مخدر شده اند به این شکل که توسط یکی از نزدیکان آنها که معمولاً پدر، برادر، همسر و پدرشوهر بوده است به اعتیاد گرایش پیدا کرده اند و در برخی موارد توسط این افراد وادار به مصرف مواد مخدر شده اند.

اعتیاد در زنان آنان را در معرض بیماری ها و اختلالات روانی مانند افسردگی قرار می دهد و  در برخی موارد باعث خودکشی آنها می شود. پس از اعتیاد، زنان توسط خانواده و محل کار طرد شده و معمولاً شغل خود را از دست می دهند و در برخی موارد به دلیل هزینه ی بالای اعتیاد به روابط خارج از چارچوب کشیده شده و به زنان خیابانی تبدیل می شوند.

برخی از عوامل اعتیاد در زنان:

  • زندگی با فرد معتاد (پدر، همسر، برادر و …)
  • استفاده از مواد مخدر برای درس خواندن
  • استفاده از مواد مخدر برای لاغری و زیبایی اندام
  • قربانی خشونت بودن
  • نداشتن آگاهی و مهارت کافی برای مقابله با مشکلات زندگی
  • عدم موفقیت در موقعیت های شغلی و درسی
  • احساس خشم و بی اعتمادی در خانه، محل کار و مدرسه
  • توزیع ناعادلانه درآمد
  • مشکلات روحی روانی

پیشگیری از اعتیاد می بایست در مدارس و خانواده ها انجام شود و معمولاً اگر تا سن ۱۸ سالگی توسط خانواده کنترل درست و منطقی انجام شود احتمال گرایش فرد به اعتیاد بسیار پایین است. آموزش و پرورش هم با آموزش در حوزه اعتیاد می بایست در بالا رفتن فرهنگ و آگاهی افراد در برابر اعتیاد نقش مهم خود را ایفا کند. سایر نهادها و سازمان های دولتی و غیردولتی نیز باید آموزش هایی برای مقابله با معضل اعتیاد فراهم کنند.

متاسفانه برخی آرایشگاه ها و باشگاه های ورزشی زنانه به بهانه ی کاهش وزن و زیبایی اندام اقدام به تجویز برخی مواد مخدر می کنند. و فرد با مصرف آنها کم کم وابسته شده و قدرت مقابله با آنها را ندارد.

اعتیاد در زنان

در برخی موارد شب بیداری و درس خواندن طولانی مدت باعث اعتیاد شده است بدین شکل که با توصیه دوستان اقدام به مصرف مواد مخدر صنعتی مانند شیشه می کنند و می توانند چند روز بدون خوابیدن درس بخوانند که این مسئله باعث اعتیاد آنها به مواد مخدر می شود.

اغلب افراد اعتیاد را یک بیماری مردانه می دانند و تصور اینکه یک دختر یا زن تریاک یا شیشه مصرف کند برای آنها دشوار است. در صورتیکه بیماری اعتیاد جنسیت نمی شناسد و آمار اعتیاد در بین زنان در جوامع امروزی رو به افزایش است. برای مقابله با معضل اعتیاد ابتدا می بایست آنرا پذیرفت و نادیده گرفتن و انکار آن مشکل را برطرف نمی کند.

به همین دلیل اکثر زنان اعتیاد خود را پنهان می کنند و در اکثر موارد اقدام به خود درمانی میک نند و به دلیل اینکه اطلاعات و تخصص کافی برای ترک اعتیاد ندارند اقدامات آنها با شکست روبرو می شود و فرد روحیه و اراده خود را برای ترک اعتیاد از دست می دهد. بعلاوه مشغله بالا، مراقبت از فرزندان و رسیدگی به امور منزل مانع از مراجعه زنان به مراکز ترک اعتیاد می شود.

بیش از ۵۰ درصد کودکان اعتیاد خود را از مادر گرفته اند و این امر بیانگر اهمیت کنترل اعتیاد در زنان است. 

متاسفانه اکثر مراکز و کلینیک های درمان اعتیاد فقط خدمات خود را به مردان ارایه می کنند و خدمات تخصصی و بستری برای زنان ندارند. کلینیک روانشناسی و ترک اعتیاد دی با بی از ۲۰ سال سابقه یکی از مراکز پیشگام در ارایه خدمات روانپزشکی و ترک اعتیاد زنان در ایران بوده است. همکاران ما در کلینیک آماده ارایه خدمات بستری ترک اعتیاد به زنان هستند و با تیم تخصصی متشکل از روانپزشک، روانشناس، پرستار و مشاور خدمات متنوعی به زنان ارایه می کنند.

جهت مشاوره ترک اعتیاد زنان با شماره ۷۵۳۵۴-۰۲۱ تماس بگیرید

 

نظر بدهید